Wednesday, September 30, 2009

lawak maths..





 














kalau anda dpt s0klan ni sume cmne anda jwb..??


Wednesday, September 16, 2009

Selamat Hari Raya...

slmt ari rye sume....
mtk maap la byk2 kt sume...
mne thu kte hdup ni sllu je wt slap kn...
aku d0k thu nk tlis gapo ni...
sbb dok sbr ase nk blk kg....
aku blk ptg ni lps asr g la BP....
tp naik bus mlm...
sajo g awl....


SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR & BATIN

Sunday, September 13, 2009

Budu




Budu merupakan makanan traditional Kelantan dan Terengganu yang diperbuat daripada ikan bilis atau udang bari yang dijeruk sehingga hancur.
Budu atau sos bilis yang berasal dari negeri sebelah pantai timur Malaysia ini mendapat perhatian dan menjadi kajian para ahli pemakanan berkhasiat Jepun, Amerika Syarikat, Australia, New Zealand dan Jerman.
Penemuan baru-baru ini membuktikan kandungan budu memiliki gluthaione sebagai bahan antioksidan, mengeluarkan sisa toxic dan meningkatkan daya tahan tubuh (immune) yang dapat memerangi pelbagai penyakit merbahaya dan menghalang kanser.
Kenyataan ini bagaikan satu kejutan bagi golongan yang selama ini memperlekehkan kewujudan budu yang dianggap makan “kuno”


Antara khasiat budu ialah:
1. Berpotensi untuk melawan radikal bebas dan dipercayai mampu menghalang proses penuaan dan mencegah terjadinya penyakit degeneratif seperti aterosklerosis, koroner jantung, penyakit kencing manis, kanser dan selainnya pada peringkat lebih awal.

2. Mengandungi zat antibakteria penyebab [[diarrhoea|cirit (diarrhoea)], penurunan kolestrol darah, pencegah penyakit jantung dan hipertensi.

3. Mempertingkatkan IQ kepada sesiapa yang memakannya. kerana ia merangsangkan sel-sel otak dan akan memperkukuhkan ikatan di antara neuron-neuron serta menguatkan neuron-neuron yang lemah.

4. Membantutkan pertumbuhan bakteria raffinosa dan stokiosa, penyebab utama gejala flatulensi dan masalah kembung perut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. 2 kelompok vitamin yang terdapat pada budu iaitu, vitamin larut air (vitamin B kompleks) dan vitamin larut lemak (vitamin A, D, E dan K).

5.  Merupakan sumber vitamin B yang paling banyak menyumbang kepada pecahan lain seperti vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin), asid pantotenat, asid niasin, vitamin B6 dan vitamin B12 (sianokobalamin).

Ada banyak lagi rahsia khasiat budu. Ni adalah antaranya la..



gambar hiasan

Monday, September 7, 2009

facebo0k..

sdey bt0l aku ngan facebo0k ni...
nk msuk dok cekak nk bleh2....
pr0blem jah....


 
tme nk l0gin die kte pasword slah...
padahal aku tlis bt0l doh....

 
pastu reset la pasword doh dio kata slah gak...
tp die kta email not valid plak....
plik2....
tdi kta salah pasword...
pastu kta salah email plak..
???????

 
pastu 1 ag dok abis2 duk ntar email ktku....
penuh email facebo0k.....
tdi kta slah email...
pastu ntar jgk email ktku....
mrah bt0l aku....

kwn2...
sape2 leh tlg aku..
nk wt cmne nih wei.?????

Saturday, September 5, 2009

mudo mudi....

teng0k gmbar2 ni tringat plak aku jame mudo mudi dlu....
maso aku msih brda di alam persk0lahan....
byk wei kngan mas0 jd bdk2 sk0lah dlu....
mcm2 kis0h ado sdey, lucu, suk0, tkut dll......
sae2 sk0lah aku pn byk doh h0k lost c0ntact....
ye la kn msing2 dgn haluan msing2....
bilo la nk wt reuni0n nih...
aritu plan d0h tp dok jd....
arap2 pasni plan jd la.......


 
album clas.... 

 
 kawan2ku....
 
  
tme f0rm4...